Wiger Aantjes: Hoe supply chains op dit moment zijn ingericht is niet langer houdbaar

Wiger Aantjes, eigenaar Sustaining Supply Chains
“Hoe we nu omgaan met de aarde, kan niet veel langer doorgaan” vertelt Wiger Aantjes. Met zijn bedrijf Sustaining Supply Chains probeert hij bedrijven te helpen hun logistiek te verduurzamen. Connect op Maat ondersteunt het bedrijf van Wiger in een online strategie. In deze blog vertelt hij wat impact maken voor hem betekent en hoe hij een verschil maakt met zijn bedrijf.

Als ik zie hoe we op dit moment omgaan met de middelen van de aarde, merk ik dat het niet veel langer houdbaar is. Het maakt dat ik duurzaamheid een ontzettend belangrijk thema vind en en ik me graag inzet om voor verandering te zorgen. Ik probeer bedrijven te bewegen om ook een verschil te gaan maken.

Door te kijken naar waar ik veel van af weet en mijn ervaring, kwam ik uit bij mijn vakgebied van de supply chain. Door me nu in te zetten om die sector te verduurzamen, voelt het alsof veel dingen op plek zijn gevallen.

Impact op supply chains

Met ons bedrijf Sustaining Supply Chains willen wij andere bedrijven helpen met het verduurzamen van hun supply chain. Het begint met mensen bewust maken en hen inzichtelijk maken wat de impact is. Veel bedrijven hebben namelijk geen goed idee wat hun impact is op het milieu. Wanneer dit inzichtelijk gemaakt is, gaan we samen met het bedrijf aan de slag om hun uitstoot te verminderen. 

bovenaanzicht van een bos met een weg met verschillende bochten

Als je het hebt over duurzaamheid in deze sector, is dat de grootste impact die je kunt maken. De logistiek is wereldwijd verantwoordelijk voor 11% van de CO2-uitstoot. In Europa is dat zelfs 28%. Dat zijn hele grote cijfers.

De logistiek is wereldwijd verantwoordelijk voor 11% van de CO2-uitstoot

Onze kracht ligt bij het interpreteren van data en die inzichtelijk maken. Dit proberen we in te zetten bij de grote MKB-bedrijven en multinationals. Als we binnen deze bedrijven een CO2-reductie realiseren, is de impact groot. Vaak moeten dit soort grote bedrijven vanuit regelgeving ook bewust omgaan met verduurzaming.

Traditionele model

We zijn ervan overtuigd dat het traditionele model in de supply chain moet worden veranderd. Dit model focust zich namelijk op twee dingen: de kosten laag houden en een goede service aanbieden. Wij geloven dat duurzaamheid als derde component daarbij moet komen.

Het doel is dat een bedrijf in haar beslissingen dus niet alleen focust op de trade-off tussen kosten en service, maar ook duurzaamheid als factor meeneemt. Wanneer we samenwerken met bedrijven hopen we dat zij op lange termijn zelfstandig keuzes gaan maken voor duurzaamheid. 

Prikbord met informatie

Dit kan in conflict zijn met kostenbesparing (de eerste component), maar het kan vaak ook juist hand in hand gaan. Wanneer je processen namelijk efficiënter maakt, resulteert dit zowel in lagere kosten als in duurzamere processen.

Kostenbesparing en duurzaamheid kunnen juist hand in hand gaan

Neem als voorbeeld een bedrijf dat zijn eigen chauffeurs heeft. Je kunt hen trainen op eco-efficiënt rijden. Hiermee maak je chauffeurs inzichtelijk wat hun handelen voor impact heeft op het milieu, maar dit werkt tegelijkertijd uit in lagere brandstofkosten. Het mes snijdt dan dus aan twee kanten.

Connect op Maat hielp Sustaining Supply Chains in hun online strategie door een nieuwe website met een nieuwe uitstraling te bouwen. Bekijk de website van Sustaining Supply Chains.

Geschreven door

Connect op Maat vergroot de online impact van bedrijven en stichtingen die het verschil maken.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Meer lezen